ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Забродський Антон Григорович

ЗАБРО́ДСЬКИЙ Антон Григорович (11(23). 07. 1899, с. Сидоровичі, нині Іванків. р-ну Київ. обл. — 13. 01. 1989, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1958), професор (1961). Заслужений діяч науки УРСР (1969). Учасник 2-ї світової війни. Державні та бойові нагороди. Закін. Київ. інститут нар. господарства (1925). Працював на виробництві (1925–32); ст. н. с. Всеукр. інституту плодоовоч. та фермент. промисловості (Київ, 1932–34); доцент Київ. технол. інституту харчової промисловості (1934–41); від 1947 — в Укр. НДІ спирт. та лікеро-горілчаної промисловості (Київ): заст. дир. з наук. частини (1948–51 та 1955–58), дир. (1951–55), зав. лаб. спирт. виробництва та методики хім. контролю (1955–58), технології спирт. та дріжджового виробництва (1958–64), біосинтезу жирів і білк. кормів (1964–77), консультант (1977–89). Під керівництвом З. розроблено та впроваджено технології виробництва корм. дріжджів, розварювання крохмалевміс. сировини в спирт. виробництві; обґрунтовано шляхи ефектив. використання у нар. госп-ві упареної післяспирт. барди для утилізації відходів заводів з перероблення меляси.

Додаткові відомості

Основні праці
Борьба с потерями от инфекций в спиртовом производстве. К., 1950; Полунепрерывная схема производства спирта. К.; Л., 1951 (співавтор); Водно-тепловая обработка сырья в спиртовом производстве. К., 1959; Производство кормовых дрожжей на мелассно-спиртовых заводах. Москва, 1972; Технология и контроль производства кормовых дрожжей. Москва, 1980.

Рекомендована література

  1. К 70-летию профессора А. Г. Забродского // Фермент. и спирт. пром-сть. 1969. № 5.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2010
Том ЕСУ:
10
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі харчових технологій
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
17249
Вплив статті на популяризацію знань:
31
Бібліографічний опис:

Забродський Антон Григорович / Л. В. Маринченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2010. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-17249.

Zabrodskyi Anton Hryhorovych / L. V. Marynchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2010. – Available at: https://esu.com.ua/article-17249.

Завантажити бібліографічний опис

Єгоров
Людина  |  Том 9  |  2017
Л. В. Капрельянц
Ємельянова
Людина  |  Том 9  |  2009
Т. В. Бондаренко
Єресько
Людина  |  Том 9  |  2024
О. Ф. Льодова
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору