Забродський Антон Григорович
ЗАБРО́ДСЬКИЙ Антон Григорович (11(23). 07. 1899, с. Сидоровичі, нині Іванків. р-ну Київ. обл. — 13. 01. 1989, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1958), професор (1961). Заслужений діяч науки УРСР (1969). Учасник 2-ї світової війни. Державні та бойові нагороди. Закін. Київ. інститут нар. господарства (1925). Працював на виробництві (1925–32); ст. н. с. Всеукр. інституту плодоовоч. та фермент. промисловості (Київ, 1932–34); доцент Київ. технол. інституту харчової промисловості (1934–41); від 1947 — в Укр. НДІ спирт. та лікеро-горілчаної промисловості (Київ): заст. дир. з наук. частини (1948–51 та 1955–58), дир. (1951–55), зав. лаб. спирт. виробництва та методики хім. контролю (1955–58), технології спирт. та дріжджового виробництва (1958–64), біосинтезу жирів і білк. кормів (1964–77), консультант (1977–89). Під керівництвом З. розроблено та впроваджено технології виробництва корм. дріжджів, розварювання крохмалевміс. сировини в спирт. виробництві; обґрунтовано шляхи ефектив. використання у нар. госп-ві упареної післяспирт. барди для утилізації відходів заводів з перероблення меляси.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Борьба с потерями от инфекций в спиртовом производстве. К., 1950; Полунепрерывная схема производства спирта. К.; Л., 1951 (співавтор); Водно-тепловая обработка сырья в спиртовом производстве. К., 1959; Производство кормовых дрожжей на мелассно-спиртовых заводах. Москва, 1972; Технология и контроль производства кормовых дрожжей. Москва, 1980.
Рекомендована література
- К 70-летию профессора А. Г. Забродского // Фермент. и спирт. пром-сть. 1969. № 5.