ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Коктебель

«КОКТЕБЕ́ЛЬ»  — підприємство з виготовлення марочних вин та коньяків. Діяло 1879–2010 в АР Крим на тер. Феодосій. міськради. Історія створення заводу пов’язана з відомим вченим-офтальмологом Е. Юнґе, який викупив у місц. землевласника Б.-М. Ширинського 973 дес. землі, де заклав виноградники та побудував виноробні. Після його смерті справу продовжив син Олександр, який вивчав виноробну справу в Іспанії, Італії, Німеччині та Франції. 1923–24 в Отуз. долині засн. перший радгосп, 1930 створ. два колгоспи — ім. Ворошилова у с. Верхні Отузи (нині смт Щебетовка, де знаходився гол. офіс) та ім. Кірова у с. Нижні Отузи (нині смт Курортне), що спеціалізувалися на виноградарстві і тютюнництві. 1944, після звільнення Криму від нім.-фашист. окупації, колгоспи об’єднано і реорганізовано у радгосп-завод «Коктебель»; неушкоджені виноградні плантації були розташ. на схилах гір та вздовж р. Отузка (пл. бл. 200 га). 1958 з ініціативи першого дир. радгоспу М. Македонського (від 1945) розпочато будівництво нового заводу в смт Коктебель, де розробляли та випускали коньячну продукцію. 1965 виготовлено першу партію ординар. коньяку обсягом 1000 дал, згодом розпочато випуск мароч. коньяків «Коктебель» (1967) та «Крим» (1975). У 1970-х рр. створ. новий цех для багаторіч. дозрівання коньяч. спиртів у дубових бочках. Щороку завод переробляв 200–250 тис. дал виноматеріалів і виготовляв 100 тис. дал коньяку. Окрім названих, завод випускав унікал. коньяк «Кутузов» (витриманий понад 25 р.). У 1990–2000-х рр. — одне з найбільших винороб. підприємств України, що виготовляло понад 20 марок сухих, міцних і десертних вин. На своїх плантаціях (пл. 2,2 тис. га) вирощували понад 30 сортів винограду (Трамінер, Мускат, Сапераві, Шабаш, Аліготе та ін.). У структурі — осн. цех витримки вин, що знаходився у пагорбі і складався із числен. тунелів, розташ. на різних рівнях (найбільший у Європі мадер. майданчик). У нижньому погребі зберігали десертні вина витримкою від 2-х і більше р., а також міцні білі та червоні портвейни — не менше 3-х р., у верхньому — столові сухі вина витримкою не менше 3-х р. Наприкінці 2000-х рр. середньорічні обсяги виробництва коньяку становили бл. 330 тис. дал, натурал. вин — понад 450 тис. дал, діяли представництва в усіх обл. центрах України, а також у Білій Церкві, Кривому Розі, Маріуполі, Сімферополі, Севастополі, Феодосії, Керчі, Ялті, Євпаторії, Джанкої, Москві. На міжнар. конкурсах і дегустаціях продукція заводу отримала 13 Ґран-Прі, 104 золотих, 35 сріб. і 9 бронз. медалей. У період розквіту виробництва на підприємстві працювали бл. 1,5 тис. осіб.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
13
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
8080
Вплив статті на популяризацію знань:
63
Бібліографічний опис:

Коктебель / О. М. Ганін // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2013, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-8080.

Koktebel / O. M. Hanin // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2013, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-8080.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору