Ічнянський завод сухого молока та масла
ІЧНЯ́НСЬКИЙ ЗАВО́Д СУХО́ГО МОЛОКА́ ТА МА́СЛА — підприємство молочної галузі харчової промисловості. Розташ. у м. Ічня Черніг. обл. Засн. 1965 з проект. потуж. 2,5 т сухого молока щодоби; від 1993 — ВАТ. У структурі підприємства — осн. вироб. цех (приймання молока, вироб. лаб., цех з виготовлення сухого молока та маслоцех); цех з виробництва продукції із незбираного молока (збудов. 1987, потуж. 10 т щодоби); котельня, яка постачає пару (продуктивність 20 т щогодини) та гарячу воду; компресор. цех (потуж. 549 тис. ккал по холоду) для виробництва крижаної води; холодил. камера тривалого зберігання масла, а також низка допоміж. структур. підрозділів, зокрема автопарк, який налічує 70 од. транспорту, сировин. відділ, енергет. та мех. служби, відділ маркетингу тощо. Для закупівлі молока у насел. організовано 92 приймал. пункти, функціонує ТОВ «Срібнян. молокозавод». З-дом засн. також 5 підприємств з виготовлення с.-г. продукції, придбано необхідну техніку; для здійснення експорт. торг. операцій організовано дистриб’ютер. компанію у Києві (Торг. дім «Молоч. світ»). Вироб-во теплової енергії спочатку провадилося на парових вугіл. котлах, згодом їх переведено на спалювання мазуту, а 1989 — на природ. газ. Водночас реконструйовано вироб. цехи та модернізовано технол. устаткування для виготовлення сухого молока та масла, а також встановлено розпилювал. сушарки потуж. 1000 кг випаруваної вологи щогодини, лінію з виробництва масла потуж. 2 т щогодини. 1996 для забезпечення підприємства електроенергією у разі перебоїв з її постачанням уведено в експлуатацію дизел. електростанцію потуж. 400 кВт; 2007–08 сушарні башти переведено на газогенераторні установки, що дало змогу зменшити на 12 % споживання газу. Серед осн. видів продукції, яка виготовляється з натурал. молока без застосування рослин. добавок і реалізується під торг. маркою «Молоч. світ», — молоко сухе знежирене (вміст жиру 1–1,5 %) та цільне (25 %), масло коров’яче селянське (72,5 %) та солодковершкове (82,5 %), сметана (20 %), ряжанка (2,5 %), кефір (3,2 % та знежирений), сир «Здоров’я» (20 %), нежирні кисломолоч. сир та солодкі сирки з родзинками, йогурт «Столичний», молоко питне пастеризоване (3,2 %). Нині завод спроможний переробити бл. 210 т молока щодоби, зокрема бл. 200 т — на сухі молочні продукти. Сухе молоко експортують у понад 30 країн світу. На підприємстві діють системи упр. якістю (від 2001) та безпечністю харч. продуктів (від 2008). У 2000-х рр. підприємство відзначено низкою нагород за якість та конкурентоспроможність продукції. У соц. сфері — гуртожиток для працівників заводу на 40 осіб. Кількість працівників (2009) — 380 осіб. Перший дир. заводу — П. Гречка, який керував безпосередньо будівництвом і введенням його в експлуатацію, 1965–83 — О. Скрипка, від 1983 — В. Кияновський.