ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Київський інститут хлібопродуктів

КИ́ЇВСЬКИЙ ІНСТИТУ́Т ХЛІБОПРОДУ́КТІВ  — науково-дослідна установа з вивчення і розроблення технологій та нормативних документів зернових культур і продуктів з них. Підпорядк. держ. акц. компанії «Хліб України». Засн. 1969 на базі Укр. філії ВНДІ комбікорм. промисловості з метою упорядкування наук. та інновац. інформації, спрямованої на нарощення матер.-тех. бази галуз. підприємств, та забезпечення галузі нормат.-правовою документацією. Від 1992 — сучасна назва. У структурі — 6 н.-д. лаб. (з технології виробництва комбікормів, аспірації та пневмотранспорту, автоматизації, механізації, контролю якості продукції, економіки) та проектно-конструктор. відділ. Осн. напрями дослідж.: нац. стандарти на зерно і продукти його переробки, новітні технології, економіка та упр. якістю продукції, екологія та вибухобезпека, автоматизація вироб. процесів тощо. Фахівцями Інституту розроблено таблиці хім. складу сировини для виробництва комбікормів; технології виробництва комбікормів для риби та молодняку тварин і птиці; тех. рішення з контейнер. зберігання і транспортування важкосип. компонентів (солі, крейди); програмні і тех. рішення для автоматизов. комбікорм. заводу; новітні тех. системи аспірації, пневмотранспорту і вентилювання зерна та зернопродуктів. Вагомий внесок у наук. розробки зробили Г. Гуменюк, Є. Дмитрук (перший дир.), О. Шаповаленко. Співпрацює із суміж. установами Болгарії, Польщі, Угорщини, Франції, США; здійснює перепідготовку та навч. кадрів галузі тощо. При Інституті функціонує Тех. комітет Держспоживстандарту (ДСТУ) України (ТК-41) «Зернові культури та продукти їх переробки». Серед остан. розробок — ДСТУ на 8 зерн. та 8 зернобобових, 11 олій. культур, комбікорм. сировину і на білково-вітамінні добавки; інструкція з технології виробництва хлібопекар. сортового і оббивного борошна із зерна тритикале; метод. рекомендації щодо інвентаризації зерна, продуктів його переробки та насіння олій. культур на хлібоприйм., зерноперероб. підприємствах України тощо. Від 2003 Інститут очолює В. Клименко.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
12
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Наукові центри
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
11324
Вплив статті на популяризацію знань:
57
Бібліографічний опис:

Київський інститут хлібопродуктів / В. І. Левченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2012, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-11324.

Kyivskyi instytut khliboproduktiv / V. I. Levchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2012, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-11324.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору